BOŞANMA DAVASI AÇMA ÜCRETİ VE DAVA İÇİN?

Boşanma Davaları sayısı, günümüzde hergeçen gün hızla artmaktayken; Boşanma Davası Açma Ücreti en çok merak edilen konu haline gelmiştir.


Boşanma Sebepleri Şunlardır:

1-Zina Sebebiyle Boşanma
2-Evlilik Birliğinin Temelden Sarsılması.
3- Şiddet Gösterilmesi Nedeniyle Boşanma.
4-Kadına Şiddet Nedeniyle Boşanma.
Peki 2019’da Boşanma Davası Açma Ücreti Nekadardır?


Kaç Çeşit Boşanma Davası Vardır?

Boşanma davaları 2’ye ayrılır.
1-Anlaşmalı boşanma davaları.
2- Çekişmeli boşanma davaları.

Anlaşmalı boşanma davaları daha hızlı ve da az masrafsız olurken; çekişmeli boşanma davaları daha uzun, daha karışık ve daha çok masraflı boşanma davasıdır.



Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası açılabilmesi için boşanma dilekçenizi yazarak bölgenizde bulunan Aile Mahkemesine müraacat ederek; boşanma davası açma işlemini başlatmış olursunuz.

Boşanma Davası Açma Ücreti 2019
Boşanma Davası Açma Ücreti 2019

2019’da Boşanma Davası Açma Harcı Ne kadardır?

Boşanma Davası Açma Ücreti harcı 2019 ücreti;44,40 TL ( Kırk Dört Nokta Kırk Türk Lirasıdır. )

Boşanma davası açma harcını adliye veznesine peşin olarak yatırabilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Davası Tüm Masrafları Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma davasında; çiftler daha önceden okey dedikleri, anlaşmış oldukları için sadece boşanma davası harcı olan 44,40 TL’yi ve mahkeme ücreti olan 280-300 TL arasında değişen mahkeme ücretini ödemeniz yeterlidir.

Bazen boşanma davasının hakimi; boşanma davanızın dosyasına ek ücretler yansıtabilmektedir.


Eğer ki boşanma davasının hakimi, boşanma dosyanıza ek bir ücret yansıtmazsa; toplam 350 TL ( Üç Yüz Elli Türk Lirası )’na boşanmış olacaksınız.

Çekişmeli Boşanma Davası Tüm Masrafları Nelerdir?

Çekinmeli boşanma davaları; anlaşmalı boşanma davalarından daha masraflı, daha karmaşık bir yapıdadır.


Çekilmeli boşanma davalarının daha masraflı olmasının sebebi ise; sizin göstermiş olduğunuz; tanıklar, deliller ve görgü şahitlerinin ve karşı tarafın göstermiş olduğu delil, tanık ve şahitlerin ifade masraf ve giderleri, çekişmeli boşanma davanızın ücretine eklenir.


Sizin ve karşı tarafın göstermiş olduğu şahitlerin sayısına göre bu maliyetler artmaktadır.

Çekişmeli boşanma davaları harcı olan 44.40 TL’yi yatırdıktan sonra; göstermiş oldugunuz tanıklara göre masraf artmakla birlike; ortalama bir çekişmeli boşanma davası masrafları 800 TL ile 1000 TL arasında değişmektedir.


Not: Boşanma davalarındaki bu maliyetler, bulundugunuz ile göre değişebilmektedir.Burda yazan maliyetler ortalama maliyetlerdir.


Boşanma Davası Açma Ücreti İçin Param Yok, Boşanma Davasını Nasıl Açarım?


Paranız yok boşanmak istiyorsunuz ama boşanmanızın nasıl olacağını kara kara düşünüyorsanız; öncelikle bulunduğunuz ilin Adli Yardım Bürosuna durumunuzu anlatan bir dilekçe ile müraacat etmeniz gerekir.


Adli yardım bürosuna müracaat etmeden önce, mahalle muhtarlığınızdan, fakirlik belgesi almanız gereklidir.

Fakirlik belgesi almanız için ise; üzerinize kayıtlı bir gayrimenkul, araba vb. değerli bir varlık olmaması, sigortalı bir işte çalışıyor olmamanız gerekmektedir.

Adalet Bakanlığına Git


Tapudan, muhtarlıktan ve SGK’dan aldığınız ( herhangi bir malı yoktur, fakirdir ve Sigortalı değildir) evraklarını, adli yardım bürosuna yazmış olduğunuz dilekçeye bir ataş, zımba veya toplu iğneyle tutuşturup bu 4 evrağı teslim ederseniz, boşanma davanıza atanacak avukat daha hızlı bir şekilde belli olacaktır.


Önemli: Eğerki Adli yardım bürosundan yararlanmak için yanlış ve aldatıcı beyanlarda bulunursanız ve bu aldatıcı bilgileriniz tespit edilirse mahkeme masraflarını kat be kat aşan bir ceza ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: İKALE SÖZLEŞMESİ VERGİ İADESİ NASIL GERİ ALINIR?

Adli yardım bürosundan faydalanmak için gerekli evrakları, adli yardım bürosuna teslim ettikten sonra; boşanma davanıza bakacak olan avukatın kim oldugu, adres ve telefon bilgileri yazılı bir şekilde size tebliğ edilecektir.

Boşanma Davası Masrafını Hangi Taraf Öder?

Boşanma davalarında;boşanma davası masrafı ilk önce davacı tarafından; yani davayı açan kişi tarafından ödenir.
Daha sonra ise; bu masraflar davalıya yani sizin şikayet ettiğiniz kişiye yansıtılabilir.

Fakat; boşanma davası masrafının karşı tarafa yansıtılması için, boşanma davasını kazanmanız gerekir. Boşanma Davasını hak ederek kazanırsanız bu mahkeme masrafları karşı tarafa ödettilir.

Boşanma Davası Açmadan önce; aile birliğinin korunması için; çiftler sakin bir kafa ile bir araya gelip; boşandıklarında kendileri için iyi mi; yoksa daha kötü mü olacağını, çocukların durumunu, çocuğun yaşayacağı piskolojik bunalımı gözönüne getirerek; tüm bu durumlara göre haraket ederek; boşanma davası açıp açmayacaklarına karar vermelerinde fayda vardır.

Bir cevap yazın